2012. június 30., szombat

Műmedúza - egyszerű alapanyagok, boldog gyerekek

Még tavasszal osztottam meg ezt az ötletet a facebook-on, a Kreatív újrahasznosítási csoportban és akkor többen el is készítették, de azóta is nagy sikert aratott és a környezetemben is sokan megcsinálták. Bhoomplay's blogjában találtam az ötletet.Szóval, jól látjátok, pillepalackban medúza úszkál.:) A kisebbek elég sokáig tudják nézegetni, minden esetre érdemes valami videót, meg fotókat keresni a medúzákról, hogy ha még nem látott a gyerkő soha medúzát.
Amire szükség lesz:

- egy átlátszó nylonzacsira
- ollóra
- kék vagy más színű ételfestékre (vízfesték is jó, de az kicsit "csomósodik")
- fél literes pillepalckra (másfeles is jó)
- cérnára

Elkészítés menete:

1.-2. fotó: kisimítjuk a zacsit és levágjuk mindkét végét, utána kettévágjuk, hogy két négyszög alakú nylondarabot kapjunk. Csak az egyiket használjuk fel.
3.-4. fotó: a nylondarab közepét elkötjök a cérnával, úgy, hogy egy kis "léggömböt" kapjunk. Ne húzzuk meg teljesen a cérnát, mert a kis léggömbbe majd vizet kell eresztenünk. Ezután elkezdjük bevagdosni a "léggömbön" túl lógó részeket, mert ezekből lesznek a medúzánk csápjai.
5.-6. fotó: Addig vagdossuk le a zacsiról a felesleget, míg csinos, vékony csápokat kapunk.


Az eredmény hasonlóan néz ki:

7.- 8. fotó: Óvatosan engedjünk vizet a kis léggömbünkbe, de hagyjunk benne egy kis levegőt, hogy úszkálni tudjon. Most már meghúzhatjuk szorosabbra a cérnát és kössük is el.
9.-10. fotó: Engedjünk vizet a palackba és tegyünk bele pár csepp ételfestéket.Most már beleengedhetjük a medúzánkat a palackba és töltsünk még rá annyi vizet, hogy csak egy egészen kevés levegő maradjon benne, jól meg legyen töltve, de azért tudjon úszkálni.

Ne felejtsük el jól rátekerni a kupakot a palackra!!!


Íme a mi műmedúzánk:


...és íme egy video a gyerekek öröméről, miközben ezzel a játékkal játszanak:


Jó szórakozást ehhez az igazán nyári játékhoz!!! :)

2012. június 29., péntek

Autók a lejtőn - újrahasznosított változatVan egy régi, hagyományos fajáték: az Autók a lejtőn. Fából készült és kb 2-3 éves gyerekeknek ajánlott. Szerintem, sokan ismerik. Az ide-oda-mozgás és a fordulás kelti fel a gyerekek érdeklődését. Ez az:

autók a lejtőn

A múltkoriban barangoltam a neten és ezt találtam a Happy Vanderer oldalon a ház körül megtalálható papíranyagból elkészítve. Amit felhasznált hozzá a készítő, az egy hullámkarton csomagolás egyik része, valamint két vastagabb papírcső, amelyre a blogger esetében viaszosvászon volt tekercselve. Ezeken kívül szükség van még egy ragasztópisztolyra vagy bármilyen erős ragasztóra és a vastag papírcsövek elvágásához egy fűrészre.

hozzávalók

Nem feltétlenül kell ilyen nagy méretben gondolkodni, hanem sokkal kisebbre is elkészíthetjük, attól is függően, éppen mi van otthon. El tudom képzelni egy kisebb dobozból és pár papírtörlő gurigából is, ami kisebb lesz, de mobilabb és az autó, vagy golyó is végig tud gurulni rajta.
Annyi dolgunk van, hogy a csöveket félbevágjuk, illetve ha hosszú csövünk van, a kartonhátlap méretének megfelelő hosszúságóra daraboljuk, majd ragasztóval kellő szögben felragasztjuk a hátlapként szolgáló hullámkartonra. Ha a ragasztó megszilárdul, már a gyerkőcöt sem kell tovább visszatartani és játszhat vele. Hozhat mindent, ami belefér a félcsőbe és gurul: ping-pong labda, kisautó, üveggolyó....stb.

Jó barkácsolást!


2012. június 28., csütörtök

Egyszerű, újrarasznosított memória játék kicsiknek

Egyszerű, de nagyszerű recycled memória játék a Crafty Beats oldalról. Ha van otthon legalább 30 db PET-palack-kupakod (más kupak is jó), el tudod készíteni ezt a memória játékot, mellyel még a 7 éves fiam is szívesen játszik. Kevesebb (kisebb gyerekeknek) és több kupakot is felhasználhatsz, lényeg, hogy páros számú legyen.

forrás: crafty beats

Tehát kell hozzá 30 db egyforma  kupak és beleillő méretű képecskék, vagy rajzok, vagy hangulatjelek. Lehet még bele tenni betűkről készült rajzocskákat, vagy számokat, a gyerkőc érdeklődésének, életkorának  megfelelően. Jó ötlet és szinte mindenhol fellelhető a nyomda. Nyomdázni is lehet a kis képekre.
Ha eldöntöttük, milyen képek kerülnek a kupakok belsejébe, és pl. a nyomtatás mellett döntünk, kinyomtatjuk őket. Minden képből kettőt.  Egy kupak hátulját körberajzoljuk, majd kivágjuk a kört és belepróbáljuk a kupakba. Ha jó a méret, beletesszük őket. Bele is ragaszthatjuk, de ha keményebb papír kerül bele, és jó a mérete, benne marad ragasztás nélkül is. Ez így praktikusabb, mert ha a gyerkő megunja a memory-t, tehetünk bele más képecskéket.

Jó szórakozást!

forrás: crafty beats

June Day Collection - lomtalanításon talált maradék gumibólHogyan lehetne a kb két évvel ezelőtt lomtalanításon talált gumimintákat (magánháznál volt kidobva) felhasználni úgy, hogy szép hordható viseletet kapjunk, mert kidobni nem volt szívem.

maradék gumiAmi tetszett benne, hogy merevebb anyag, szép íve van ha hajlítom, nem esik össze és szép fényes csík húzódik a közepén. Hajlítgattam, tekergettem, nézegettem, félretettem. Aztán néhány hét múlva megint elővettem. Varrtam, nehezen ment. Vastag anyag, nehezen boldogul vele tű. Most már félredobtam. :)
Hetek múlva elővettem és az asztalon volt a ragasztópisztoly is...gondoltam egyet és megpróbáltam azzal rögzíteni...a csigákat, hajlatokat, íveket egymáshoz...a meleg ragasztó nagyon nem barátságos, mert nyúlik és szálakat képez, pont, mint a pókháló....csúnya lett a végeredmény, mert látszott a ragasztó. Viszont most nem kedvetlenedtem el, hanem folytattam és megtanultam dolgozni a fránya ragasztópisztollyal.
Csuda dolgok kerekedtek ki belőle. Íme néhány az azóta nevet kapott "June Day-kollekcióból".


fekete pamutcsíkkal

tekeredik

kerámiagyönggyel és nem ragasztva, hanem varrva

fekete tablóra tűzve


társaságban :)

2012. június 25., hétfő

Levendula

Levendulaszezon van! - erre a gondolatra ébredtem ma, de rögtön lejjebb is hagyott a lelkesedésem, mer kinéztem az ablakon és láttam, ma sem fogok buzogányt készíteni, mert mindjárt esik az eső. Lassan el is kezdett esni, viszont volt egy rövid időszak, amikor nem esett...na akkor lopóztam ki fotózni és az alábbi kollázs született a "levendulaföldemről". :D


A napokban tervbe vettem a buzogánykészítést és a levendulaszörp készítést.  A buzogánykészítésről Unikat blogjában találtam követhető leírást, a levendulaszörpöt pedig a The sweet carmadom blog receptje alapján fogom elkészíteni idén, ahogy tavaly is.

Újrahasznosított egyszálas váza - maradék műanyag gégecsőből

Fantasztikus ötletre leltem a readymade.com oldalon. Maradék műanyag gégecsőből készítenek egyszálas, illetve több virágszálnak alkalmas vázát. Hatalmas ötlet, modern design, filléres megoldás.
Az alábbi fotón látható három dolog kell hozzá, illetve valami vágó alkalmatosság.

Eldaraboljuk a csövet, három részre. Az eredeti oldalon részletezik, mekkorára, de szerintem, ezt magunk is látjuk. Arra gondoljunk, hogy egy kb. 20 cm-es (vagy rövidebb) virágszálnak kell beleférnie egy cső kb. felébe. Ez után a drótvállfát szétnyitjuk és elvágjuk. Ezek a drótdarabok kerülnek majd a gégecső darabok belsejébe, mintegy merevítésként. A drótból csak akkora darab kell, amekkora a vázánk görbülete lesz, tehát rövidebb legyen, mint a gégecső hossza.
Legutolsó lépésként pedig összeragasztjuk a kimerevített csöveket és megtöltjük őket vízzel.

Voilá, kész is a vázánk, már csak virágot kell tennünk bele.

forrás: readymade

2012. június 24., vasárnap

Lampion üres üdítős vagy sörös dobozból

A Pinteresten sok recycling ötletet gyűjtöttem össze. A jövőben szeretnék megosztani néhányat a legjavából.

Az egyik ilyen, színes, ilyenkor nyáron nagyon hasznos ötlet, ha a nyári buli után megmaradt üres üdítős vagy sörös dobozokból lampionokat készítünk a következő nyári bulira a thestar.com-ról.

source: thestar.com

Ha azon gondolkodsz, hogyan lehet könnyen bevágni egy üres alumínium dobozt anélkül, hogy behorpadna vagy megvágnád magad, rátapintottál a lényegre.
Tele engedjük vízzel és betesszük a mélyhűtőbe. Néhány óra elegendő (kb 6, de egy éjszakára is ott lehet hagyni), hogy a víz megfagyjon. Utána kivesszük, felül a két oldalát cigányfúróval kilyukasztjuk (ez a két lyuk a felfüggesztő dróthoz kell majd), alkoholos filccel bejelöljük, hol szeretnénk elvágni a dobozt és sniccerrel óvatosan csíkokat húzunk a fagyott vízzel teli doboz oldalára. Mintákat is készíthetünk, vagy kipöttyözhetjük mondjuk egy szög és egy kalapács segítségével.
Amikor a csíkozás kész, kiolvasztjuk a fagyott vizet mosogatómedencében, meleg vízben, majd kicsit összenyomjuk a tetejét és az alját, és egy csavarhúzóval kicsit igazítunk az elvágott csíkokon.
Legvégül drótot fűzünk a két fúrt lyukba és mécsest teszünk a lampionunkba.

Sok sikert hozzá!

forrás: thestar.com

2012. június 22., péntek

Csere-bere bár kérdezz-felelek

A napokban Vida Heli készített velem interjút a Csere-bere bártól, Nézzetek be hozzájuk, mert sok érdekes és hasznos infót találhattok, ami az okos élethez kell környezetvédelem, könyv- és ruhacsere programok, bolhapiacok, zöld ötletek - témakörökben is, hogy csak néhányat említsek.

Csere-bere bár interjú

2012. június 10., vasárnap

Sárga...

Az egyik kedves barátomtól kaptam egy sárga anyagot, amivel ő már régóta nem, tudott mit kezdeni. Hát, mit mondjak, gyönyörű citromsárga a színe. Nagyon megszerettem, pedig sosem voltam egy sárga-fan. Több dolgot is készítettem belőle (többek között az előző bejegyzésben látott nyakláncot is).
Karkötő is sárga

Sárga rojtos, punk nyakláncLaza, sárga sál nyaklánc

2012. június 3., vasárnap

Alkotni jó…mert az gazdagítja a világot és az alkotót is…hát ha még újra is hasznosítunk közben…az dupla öröm.
Kicsi korom óta észreveszem, ha valamiben az eredeti funkcióján kívül
más is benne van, és kicsi korom óta használom a kezeimet arra, hogy ezt előcsalogassam.
Érdekel a mindenféle értelemben vett újrahasznosítás, legyen az egy kinyúlt pamutpóló,
egy üres sörös doboz, vagy egy pléhdoboz mélyén porosodó gomb.
Miért ne legyen a pólóból nyaklánc, a sörös dobozból cipőklipsz, vagy fülbevaló, a söröskupakból medál
a pillepalackból pedig bross vagy akár lámpa?!
Ne dobjuk ki, hanem adjunk nekik még egy esélyt !
Még egy nagyon fontos üzenete van a tevékenységemnek.
Az, hogy a 7 éves kisfiam nagy örömmel készíti például a régi magazinokból az újrahasznosított asztali karácsonyfákat és a kisdiákokat vállalkozásra tanító órán tud ötleteket adni a tanítónéninek, hogy mit készítsenek, amit később eladnak vásárokon…a saját két kis kezük gyümölcsét.

Ábel fiam életében először önként ajánlkozott modellnek, úgy tetszik neki a citromsárga nyaklánc.:)