2012. október 6., szombat

Batikolj jégkockával!

Carol R. Eaton oldalán találtam ezt a fantasztikus módszert textilfestésre, mely csodaszép, mesebeli színrobbanást idézhet elő természetes textileken (pl. lenvászon, pamutvászon, selyem, géz-anyag), illetve magas pamuttartalmú textileken és hasonló hatású a batikoláshoz.
Amire szükséged lesz, az jégkocka, por alakú textilfesték (kreatív boltokban vagy bőrboltban beszerezhető), szódabikarbóna az előkészítéshez, egy vödör vagy nagy műanyagtál és sok türelem.
Első lépésként áztasd be az anyagot szódabikarbóna és meleg víz keverékébe egy vödörbe, 30 percre, hogy előkészítsd az anyagot a festésre.

Ezután csavard ki és tegyél egy adag jégkockát a vizes anyag tetejére.

A következő lépésben szórd meg olyan színű por állagú textilfestékekkel, amilyennel szeretnéd, de gondolj bele, hogy a színek keveredni fognak.

Most jön a legnehezebb rész: várnod kell minimum 24 órát.
Meglesheted menet közben, de nyúlj hozzá.

Ha letelt, vedd ki az anyagot (ugye, milyen izgalmas színekben pompázik?) és addig öblögesd hideg vízben, míg az öblítővíz teljesen színtelen nem lesz.
Majd hideg víz és ecet segítségével fixáld a színeket, illetve használhatod a festékhez adott színfixálót is. Áztasd benne kb 10 percig. Utána csavard ki, majd szárítsd meg a csodaszép, színes, saját magad festette anyagod, Amennyiben selymet használsz vagy vékonyabb kánikulavásznat, esetleg géz-anyagot, már kész is az egyedi sál a nyakadba.
Az eredeti oldalon Carol kísérletezik egy olyan megoldással, ahol az első réteg jégkockás-festékes anyagra tesz egy következő réteget és megismétli a jégkocka-festék procedúrát. Ennek eredményeképpen az alsó anyag erősebb színekben, a felső halványabb színekben pompázik.
Ugye, milyen szép?

Forrás/Source: Carol R. Eaton Designs

A cikk először a Művészpiac.hu  oldalon jelent meg.

1 megjegyzés:

  1. Azta, ez aztán az ötlet! Én a jégkockát eddig csak gyertyaöntéskor használtam.. :)

    VálaszTörlés