2012. július 13., péntek

A nagy levendula-project


Learattam, szárítottam, megfőztem, adtam egy kedves szomszédnak, szörpösíttetem, sütöttem vele csirkét, buzogányt készítettem, sütibe tettem, joghurtot ízesítettem vele. Tehát maximálisan "kihasználtam" a levenduláimat....azért egy tőn még meghagytam a virágokat, hiszen el nem mulasztanám, hogy esténként kimegyek és miután egy nagy lendülettel végigsimítom őket, órákig árasztják az illatukat.
A levenduláról és annak feldolgozási formáiról az édenkert.hu oldalról tudtam meg a legtöbbet.

Aratás:



 A szárítás, nem napos (!), levegős helyen történik. Lógatni is lehet, de akkor fogjuk fel a lehulló virágokat. Ami engem illet, én újságpapírom szárítom a földön. Akkor jó, ha roppan a szára, mikor megpróbáljuk elpattintani.

Morzsolás, szárítás

A legegyszerűbb elkészítési mód és fantasztikus aromát ad a reggeli kávénknak vagy teánknak, ha cukorba teszünk egy-két szál levendulavirágot. Én egy kicsit össze is daráltam (régi  kávédarálóval) kb 3 teáskanál cukorral és ezt is a cukorhoz kevertem.

Levendula a cukorban

Levendulás-kakukkfüves fűszervajjal készült csirke

A receptet a Receptvarázs oldalon találtam, ahol megtaláljátok részletesen. Én most csak nagy vonalakban írom le, hogyan is készül. Csontos csirkemell kell hozzá. Kb két teáskanál levendulát, valamivel kevesebb, kb 1 kanál kakukkfűvel, sóval, borssal egy 10dkg-os félig megolvasztott vajhoz kevertem, majd egy lefóliázott kis tálkában betettem egy éjszakára a hűtőbe (kevesebb idő is elég). Másnap besóztam a húst. Kicsit állni hagytam és utána jól bekentem a fűszervajjal mindenhol...a bőre alatt is. Beleraktam egy sütőzacsiba, meglocsoltam egy jó nagy citrom levével. tettem mellé a szörpfőzésből visszamaradt édes citromhéjakból, amelyeket elkezdtem közben kandírozni (alább) és betettem a sütőbe 180 fokra sülni, kb 45 percre (légkeveréses módra). Utána kivettem a zacsiból. Ráöntöttem a levét, meg egy kis fehérbort és visszatettem tovább sülni. Nem vettem ki a levét, mint a receptben, hanem a boros, citromos, levendulás, vajas, kakukkfüves lével locsolgattam még kb 15 perc sülés alatt, hogy szép pirosra süljön és ne legyen olyan száraz.

Isteni lett a csirkemell, hiszen ilyen finom hozzávalóktól csak finom lehet. Ha igazi, könnyű, nyári ízt szeretnétek, próbáljátok ki.


Csirkemell levendulás-kakukkfüves fűszervajjal


A levendulaszörp receptjét a Magyar Provance facebook-oldalán találtam.

Hozzávalók:
6 bögre cukor
6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
2 bögre víz
2 bögre levendulavirág

Elkészítés:
A cukrot, a citromhéjat (vigyázzatok, a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük (én gyakran egy egész éjjelen át hagyom, akár 24 óra is lehet...), egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.






Főzés előtt



Forrás közben


A kész, üvegekbe töltött szörp szép, aranyló színű

Ez pedig már a kész szörp limonádénak elkészítve

A szörp leszűrése után visszamaradt virágos levendulaszárak és citromhéjakat sajnáltam kidobni, így csak egyszerűen megforgattam kristálycukorban és éppen száradnak az ablakom alatt.(egy kicsit tettem a sült csirkemell mellé, az aroma miatt). Miközben a szörp készült, már sült a Levendulás-citromos süti  csokidarabokkal a sütőmben, melyet a Levendula magazin oldalán találtam.
Annyi észrevételem van a recepttel kapcsolatban, hogy szerintem nem elég a 20 dkg cukor és tejet pedig csak annyit kell hozzáadni, amennyit felvesz. Egyébként isteni.

Levendulás-citromos süti, kandírozott citromhéj és kandírozott levendulavirág



Igaz kihívás volt elkészíteni a levendula-buzogányt. A poszt legutolsó fotóján szerepel és Unikat blogja alapján készítettem.

 
forrás: unikat-vizu. blogspot.hu

A levendula-sárgabarack lekvár igazi ínyencség. Szintén a  levendula-magazin -oldalról készítettem el annyi változtatással, hogy a végén barackpálinkát adtam hozzá, kb egy fél üveggel.

forrás: levendulamagazin.hu


Ami még a Levendula-magazin receptjei közül elkészült, az a levendulás joghurt, ami igen egyszerű volt hiszen levendulás cukorral már rendelkeztem és egyszerűen csak megcukroztam a natúr joghurtot. Isteni ízt kaptam. Azt hiszem, ezzel elmondhatom, hogy maximálisan "kihasználtam" az egyetlen növényt, ami a gazon kívül van  csöppnyi kertemben (illetve van még egy paradicsompalánta is, de az még nem akar teremni). Ami még hátra van, az a kiszárított virágocskák zsákba töltése, de ez még 1-2 napot igényel.
Az alábbi fotón a lekvár, a buzogány és a blog egy fotón szerepel és egyben ezzel a képpel szeretném zárni a bejegyzést.

Ha kedvet kaptatok a levendulához, rajta! :)





fotó: cirrhopp




Utólag biggyeszettem ide ezt a fotót, mert elkészültek a levendulás zsákok is.:)




3 megjegyzés:

  1. Hű, de alaposan összeszedett anyag. Imádnivaló ez a levendula, te pedig maximálisan tudod élvezni a tőle kapott lehetőségeket.
    Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! :) Nem lett volna teljes a te szuper tutorialod nélkül, ami alapján már tavaly is készítettem a buzogányokat!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés